Появи се нова измамна схема на колекторски фирми. Събирачите на дългове започват дело

...
 
Появи се нова измамна схема на колекторски фирми. Събирачите на дългове започват дело
Коментари Харесай

Юристи алармират за нова измама на колекторски фирми

 
Появи се нова измамна схема на колекторски фирми. Събирачите на задължения стартират дело слещу против човек, който не си е плащал сметки или вноски към банка, телеком, топлофикация и т.н, а след това техен представител се обажда на длъжника и му изяснява, че е неговият " длъжностен бранител ", назначен от съда. (Много постоянно банки, телекоми, фирми за бързи заеми трансферират цели пакети с несъбрани вземания от клиенти на колекторска компания, която ги купува с огромно понижение и след това търси метод да събере каквито суми може).  

За измамата предизвести юрист Десислава Филипова, която е ръководител на Европейския център за отбрана на правата на жителите. Законът не планува по такива каузи да се назначават служебни юристи, разяснява адв. Филипова.  

Юристката коментира каква е задачата на схемата: Мнимият длъжностен юрист Ви предлага да извършите заплащане още преди съдът да се е произнесъл, за да избегнете осъждането за спомагателни разходи. Това е заблуждение.  В края на предходната година Гражданският процесуален кодекс бе изменен. Преди това банката например показваше в съда копие от счетоводната книга и единствено на това съображение се сдобиваше с изпълнителен лист, а длъжникът даже нямаше време да възрази и да изясни, че банката е надула лихвите. Сега към този момент всеки заемодател, който желае да получи от  съда заповед за наложително осъществяване, би трябвало задължително да представи контракта, а съдът да ревизира дали този контракт не е в ущърб на клиента - т.е. дали не съдържа неравноправни клаузи. И в случай че има такива клаузи или други нарушавания, съдиите отхвърлят да издадат заповед в интерес на кредитора. Повечето хора обаче още не знаят, че законът ги пази, в случай че са жертва на някакви уловки в контракта. Именно за да заобиколят тази отбрана и да ви накарат да платите още преди съдът да е разгледал заявката им, колекторите са измислили този номер, разяснява адв. Филипова.

Нейният съвет е -  не се подвеждайте и не плащайте. Ако желаете в действителност да се отбраните, сами си изберете юрист - " службният " бранител, препоръчан от колектора, желае да вземе пари, не да отбрани Вашия  интерес. Ако възразите в съда, че събирачът на дълг Ви желае недължими суми и спечелите делото, съдът ще разпореди всички направени от вас разходи, в това число и за адвокатски хонорар, да бъдат платени от кредитора, напомня юристката.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР